Potrawy, które muszą znaleźć się na weselnym stole.

Ustalanie menu na wesele wcale nie jest prostym zadaniem. Najważniejszym jest skomponowanie takiego zestawu dań, który stanowiłby dobrze dopasowaną całość. Opracowując jadłospis musimy zadbać o uwzględnienie potrzeb dietetycznych wszystkich gości oraz o dostosowanie menu do charakteru imprezy. Jakie są ogólne zasady sporządzania menu na przyjęcie ślubne? Które z potraw koniecznie powinny znaleźć się na weselnym stole?


 

W jakiej kolejności ustalamy menu?

Podczas opracowywania menu weselnego na początek wybieramy danie główne. Pozostałe elementy posiłku należy dopasować do dania głównego w taki sposób, aby wszystkie razem stanowiły harmonijną całość. Potrawy podajemy podczas przyjęcia weselnego w określonej kolejności. Najpierw podawane są przystawki. Jeśli planujemy więcej niż jedną przystawkę, w pierwszej kolejności należy podać zimną, a dopiero później gorącą. Następnie na stołach pojawia się zupa. Kolejne danie zazwyczaj jest rybne. Po rybie podajemy mięsa – w kolejności od delikatnych (drób) do najcięższych (baranina, dziczyzna). Po głównym daniu na stole powinny znaleźć się sery, zaś na sam koniec podajemy deser.


 

Danie główne a dobór pozostałych potraw

Pamiętajmy, że w menu weselnym najważniejsza jest nie liczba dań, lecz wewnętrzna harmonia wszystkich podanych potraw. Dlatego w skład naszego jadłospisu nie mogą wchodzić same dania ciężkie lub same lekkie. Jako danie główne najczęściej wybieramy potrawę mięsną. Jeśli główny posiłek ma być wyjątkowo sycący, możemy zrezygnować z podawania większej przystawki i zdecydować się na lżejszy deser. Jeśli natomiast wolimy zaserwować naszym gościom lżejsze danie główne, najlepiej poprzedzić je bardziej treściwą przystawką oraz podać bardziej kaloryczne danie rybne.


 

O czym pamiętać podczas układania jadłospisu?

Ustalając jadłospis na wesele warto zadbać o różnorodność składników. Jeśli do jednego dania podaliśmy ziemniaki, drugie najlepiej zaserwować z ryżem lub kluskami. Podobnie wygląda kwestia dodatków warzywnych. Zasada różnorodności dotyczy także samego sposobu przyrządzania potraw. Najlepiej, by na stole pojawiły się zarówno dania pieczone, jak i gotowane czy duszone. Starajmy się, by warzywa do poszczególnych dań były różne. Potrawy podajemy w takiej kolejności, by dania ciężkie przeplatały się z daniami lekkimi. Dobrym sposobem na urozmaicenie menu jest także podawanie na przemian potraw ciepłych i zimnych. Pamiętajmy, że nie chodzi tu o to, aby gości przekarmić i by nie mogli ruszyć się od stołu. Dlatego po bardziej treściwym posiłku nie podajemy od razu kolejnego dania, lecz pozwalamy gościom nieco odetchnąć. Z drugiej strony nie można dopuścić do sytuacji, by goście pozostali głodni. Menu weselne nie może się więc składać z samych przystawek.


 

Alkohol

Gdy mamy już skomponowane całe menu, możemy przejść do wyboru alkoholi. Do przystawek możemy podać schłodzoną wódkę. Do serów, ryb i owoców morza doskonale pasuje białe wino. Czerwone wino wytrawne należy zaś podawać do mięs, tłustych serów oraz grzybów.

Plac Solny 15, 50-062 Wrocław

663-980-556

kontakt@galeria-wesele.pl