Kto zaprzeczy, że cukinia smakuje wyśmienicie zapieczona z pęczakiem w stylu włoskim. Zwykle w Polsce jemy cukinię w tradycyjny sposób, jako dodatek do zupy czy smażona w krążkach. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przyrządzić pyszną i pożywną zapiekaną cukinię z pęczakiem po włosku.

Zacznijmy od tego, że często zdarza się, że zapominamy o tym, jak smacznym oraz zdrowym warzywem jest cukinia. Dodatkowo cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się z innymi smakami i które możemy nadziewać, czym tylko zechcemy, a w połączeniach z niektórymi farszami nadziewana cukinia smakuje wprost wybornie. Musisz wiedzieć, że przygotowywanie faszerowanej cukini to także idealna okazja dla początkującego kucharza albo kucharki, aby mógł się wykazać swoimi kulinarnymi umiejętnościami oraz kreatywnością. Poza tym warto sięgnąć po przepis na faszerowaną cukinię po włosku z mozzarellą, by zaskoczyć swoją rodzinę i ich podniebienia.

Generalnie rzecz ujmując, nasz krótki poradnik rozpoczyna część dotycząca składników potrzebnych do przyrządzenia tego dania. Zdecydowanie nie może w naszej kuchni zabraknąć: stu gramów ryżu. Jeśli tylko istnieje taka możliwość to postaraj się kupić ryż sypki, a nie pakowany w torebkach. Dodatkowo powinieneś zaopatrzyć swoją kuchnię w dwa bakłażany (najlepiej sprawdzą się bakłażany średniej wielkości, gdyż zawierają mniej goryczy), dwie kostki Rosołu z kury Knorr, dwa pomidory, jedną czerwoną cebulę, jedną gałązkę oregano lub bazylii, dwa ząbki czosnku, odrobinę pieprzu i dwie łyżki oliwy. Koniecznie postaraj się kupić warzywa w pobliskim warzywniaku, a nie w dużym hipermarkecie, ponieważ wtedy Twoje danie będzie smaczniejsze oraz zdrowsze.

Gdy skompletowałeś już swoje zakupy to teraz nadszedł czas, by zabrać się za przygotowywanie faszerowanych bakłażanów z ryżem. Najpierw umyj bakłażany oraz wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Na koniec dodaj posiekany czosnek. Podobnie umyj i pokrój w kostkę pomidory. Następnie umyj i posiekaj zioła. Potem obierz i posiekaj cebulę. Gdy to wykonasz, ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Rosołu z kury Knorr. Następnie wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem. Potem nagrzej piekarnik do stu dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza oraz napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Wszystko ułóż w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie. I gotowe! Smacznego!