Marzą Ci się kruche orzechowe ciasteczka? Dziś zaproponujemy wam bardzo orzechowy przepis na … kruche orzechowe kubeczki! Jeśli w tym roku obrodziła wam leszczyna, żadne plony się nie zmarnują. Potrzebna nam będzie jedynie forma do małych muffinek, jednak jeśli takiej nie posiadasz, tradycyjna również spełni swoje zadanie – ciasteczka będą większe i bardziej dopieczone. Zaczynajmy!

Przepis na orzechowe kubeczki
Uzbrój się w cierpliwość – składniki, które podamy niżej przeznaczone są na 24 kubeczkowe ciasteczka, więc czeka Cię trochę lepienia. Zawsze, dla urozmaicenia sobie czasu, możesz zaangażować w przygotowania dzieci albo przyjaciół, na pewno będą to świetne zajęcia integracyjne uwieńczone niebanalną przekąską!

Etap pierwszy: składniki potrzebne do kruchego ciasta oraz nadzienia z orzechów laskowych
Do kruchego ciasta będą nam potrzebne: 300 gram mąki pszennej, 150 gram zimnego masła (82%), dwa żółtka, 100 gram cukru pudru oraz szczypta soli. Natomiast do orzechowej masy przygotujmy półtora szklanki orzechów laskowych, niekoniecznie obranych, 2/3 szklanki brązowego cukru, duże jajko, 15 gram roztopionego masła oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ciemnego rumu.

Etap drugi: przygotowanie orzechowych kubeczków
Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy roztopione masło. Łączymy składniki i siekamy nożem aż do momentu, kiedy ciasto będzie nam przypominać kruszonkę. Kolejnym krokiem będzie dodanie żółtka, cukru, soli oraz sprawne zagniatanie ciasta. Jeśli jest już gotowe, owijamy je folią – formujemy kulę, którą będziemy schładzać w lodówce przez następne dwie godziny.
W tym czasie możemy przygotować formę na muffinki. Wszystkie gniazda smarujemy masłem i oprószamy mąką. Kiedy ciasto jest już schłodzone, rozwałkowujemy je na grubość około 3 milimetrów, po czym wycinamy z niego ciasteczka, które są minimalnie większe niż gniazda w muffinowej formie. Teraz pozostaje nam wyłożyć wszystkie uprzednio przygotowane wgłębienia i je wylepić, by nie było żadnych dziur. Całość wkładamy do lodówki, by się schłodziła, a my tymczasem zabierzemy się za przygotowanie orzechowego nadzienia.

Na początku odkładamy 24 orzechy laskowe, którymi ozdobimy upieczone już muffinki. Następnie orzechy, które zostały, zmiksujemy, naszym celem jest otrzymanie drobno posiekanych orzechów. Wsypujemy do nich cukier i dodajemy lekko roztrzepane jajko, masło (najlepiej przestudzone) i wanilię. Mieszamy aż do powstania gęstej i gładkiej masy. Formę wypełniamy po same brzegi nadzieniem orzechowym i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza do 20 minut – do wypieczenia ciasta i zbrązowienia nadzienia. Wyjmujemy do przestudzenia.
Życzymy smacznego!