Masz dzieci? Jeśli tak, to na pewno zauważyłeś, że są one strasznie łase na słodycze. Mogłyby one jeść je cały czas. Jest to spowodowane ich słodkim smakiem, który dzieciaki uwielbiają. Co więcej półki sklepowe uginają się pod ilością słodkości. Zachęcają one nie tylko wyglądem, ale także zapachem, który doskonale przyciąga do siebie małe pociechy. Niekiedy bardzo trudno jest odmówić dziecku czegoś słodkiego, ponieważ jest ono już uzależnione i jeśli nie dostanie smakołyku , to zaczyna płakać, krzyczeć i nawet rzuca się z pięściami na opiekunów.
Głównym winowajcom tych zachowań jest cukier, który znajduje się nie tylko w słodyczach, ale wielu innych produktach jak np. sosy, ryby w puszce, dżemy itp. biały rafinowany cukier jest używany prze bardzo wiele firm. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, jak ogromny ma on wpływ na nasze pociechy. Niszcz nie tylko ich zdrowie fizyczne, ale także układ nerwowy, a w połączeniu z tłuszczami utwardzonymi, które także są bardzo niezdrowe, powoduje otyłość i apatię, a także wiele chorób.
To, że dzieci uwielbiają słodycze jest spowodowane słodkim smakiem wód płodowych oraz mleka matki. Dziecko się wiec przyzwyczaja. Można go jednak skutecznie zastąpić innymi produktami, które są zdrowe i pożywne, a do tego zawierają witaminy , które pozwalają się dziecku prawidłowo rozwijać.
Mimo iż cukier jest wytwarzany z warzyw, czyli z buraków cukrowych , to proces rafinowania niszczy wszelkie dobre składniki, które w takim buraku były zwarte. Zbyt duże ilości cukru w diecie nie tylko dziecka, ale także dorosłego człowieka są powodem wielu chorób. Jest on także szkodliwy dla zębów, ułatwiając rozwój próchnicy. Spożywanie słodkość powoduje niechęć o zdrowych produktów przez co powstają niedobory w organizmie. Rafinowany cukier, według badan przyczynia się także u dzieci do nadpobudliwości.
Z dostępnych w sklepach słodyczy, najgorsze są wszelkie cukierki i lizaki. Oblepiają zęby, nie mają składników odżywczych i uzależniają. Nie powinno się dzieciom podawać także żelek i drażetek, galaretek. Zamiast tego postaw na gorzką czekoladę z minimum 70% kakao. Czytaj jednak skład, ponieważ mogą one zawierać tłuszcze utwardzone.
Pamiętaj, aby dzieciom nie dosładzać jedzenia, ponieważ zaburza to smak i jego odczuwanie. Zamiast deserów w postaci czekoladek i ciastek podawaj dziecku owoce, kiśle, domowe cista owocowe lub galaretki z soków naturalnych. Możesz też dawać suszone owoce, ale bez cukru. Pamiętaj, że nie każdy cukier jest zły. Zawierają go także owoce, mleko i inne produkty. Jest to jednak cukier pochodzenia naturalnego i taki właśnie wybierajmy.